Information om oral hälsa i grytan


???????????????????????????????

Den 13 Januari var jag ut till grytan för att ge information till flyktingar om oralhälsa. Hade även ordnat med sponsorer så jag kunde dela ut tandborstar, tandkräm och aproximala hjälpmedel. Jag började inne på skolan för att ge barnen som var i blandad ålder information med hjälp av deras lärare som tolk. Sedan fick de sin tandborste och en instruktion på engelska med bilder om när de ska borsta tänderna och hur.

Efter det så blev det dags för den lite större utmaningen att ge information till de vuxna. Vi fick hålla till inne i Migrationsverkets lokal. Det var ca 50st som kom och lyssnade. Det var två stycken från folkskaran som hjälpte till att tolka till två syriska och taili tror jag det var. Minnet sviker. Men jag höll all information på engelska. Jag fick mycket bra frågor från dem med. Efter att jag haft informationen med dem så blev det dags att försöka att dela ut tandborstarna med de aproximala hjälpmedel som fanns med och tandkrämen. Jag hade packat 30st påsar med mellanrumstandborstar och 40st med tandtråd. Så för att se till att rätt person fick rätt påse blev det en snabb koll i munnen, vissa räckte det med att fråga. Jag delade ut ca 100 tandborstar vilket gör mig glad. Det betyder att jag har kunnat hjälpa alla dessa men riktigt bra information om munnen och hur den påverkar hela kroppen.

Jag vill tacka TePe och Gum för att de hjälpte mig att göra detta möjligt. Utan dem hade detta inte varit lika givande. Många av de jag träffade hade stora behov av att kunna sköta sin oralahälsa. Så stort tack till er.

Jag tycker även att fler som bara sitter hemma och rullar tummarna tar sig ut och hjälper de som är i behov. Det behövs inget storslaget. De som bor på dessa anläggningar har inga rutiner då de inte har något att göra på dagarna mer än att sova, äta och vänta på brev från Migrationsverket. Är tycker du om att springa, varför inte samla ihop massa skor och spring med dem. Låna bara ut skona under kvällen så du vet att du kommer kunna ha en aktivitet varje vecka. Eller Spelar du fotboll, åk dit och träna lite med dem en gång i veckan. Du sätter begränsningarna. Ett tips är att du kollar in HEJ FRÄMLING´s sida på FB för att få insspiartion om du inte bor i Östersund. OM du bor i Östersund/Jämtland så är Hej främling i stort behov av fler volontärer.

928703_376624135841929_432927388_n

2 tankar om “Information om oral hälsa i grytan

  1. Hej super bra blogg och jag har precis samma dröm som du att en dag bli tandläkare. Jag minns att du skrev att du hade praktiserat i 5 veckor innan du sökte till TAPIL tar man då med sig sina intyg ? Jag har endast praktiserat 1 vecka med turen att jag känner tandläkaren och hon tillät mig 🙂
    Och ställer de frågor så som vad lärde du dig under praktiken och hur fick du praktik och såvidare ?
    Btw du är super skönhet ^^

    • Tack. Nä det ställde inte så mycket frågor om det. De ställer mer frågor för att se hur motiverad du är samt om det är tdl du bli och inte läkare så de tappar folk dit. Jag fick min praktik genom arbetsförmedlingen, men fick kontakta ställen jag ville va på själv. Tack.

Lämna ett avtryck

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s