131023 – medfött utanförskap


Allergies word cloudFör många är det en självklarhet att kunna äta allt, inte behöva fråga fundera eller känna sig besvärande för att man inte kan äta något som finns i maten. De behöver aldrig känna den utanförskap som ibland uppstår då den som är allergisk inte kan äta allt eller inget av maten.

Jag är allergisk och haft känd matallergi mot mjölkprotein sedan jag var 12 år. Man lär sig att leva med den men jag kan bli så arg över att folk inte förstår ibland! Det som kan reta mig mest nästan är att de som har valt att vara vegetarian eller vegan får full förståelse och det finns ALLTID mat till dem. Men när man är allergisk så uppfattas man många gånger som jobbig när man frågar vad man kan äta eller blir bjuden bort på middag. Jag ska alltså ha dåligt samvete över något som min kropp utsätter mig för och jag inte har valt själv, samt känna mig besvärande.

En annan vanlig uppfattning är att min mat ska smaka mindre gott än vanlig mat och vara svårare att laga. Eller att jag inte kan äta något alls nästan, att jag skulle få äta äpplen typ.  HALLÅ… tror ni på fullaste allvar att det är så?? Ni måste skämta med mig!! Jag lagar min mat precis som ni bara det att jag istället för vanlig matlagningsgrädde använder så jag matlagningsgrädde gjord på havre eller soja och det blir precis lika gott som med vanlig grädde. Allt handlar om kryddning gott folk som i vanlig ordning.

Jag förstår inte varför folk gör en sådan stor sak av det, samt gör det mycket jobbigare än vad det är! Är man osäker på något är det bara att fråga om det fungerar så kommer svaret ja eller nej. Eller det går att göra så här!

För att komma på en middag och du kan inte äns äta salladen för att den är det ost eller annat i känns inte kul. Då hade jag hellre stannat hemma och tagit det lugnt. Det är inte heller kul att bli bjuden på middag och bli bedd att få ta med egen mat. Då är jag ju inte bjuden på middag i min egen mening, för jag får göra den själv. Även där blir jag sugen att stanna hemma.

Dock ska mina underbara vänner hemma i Östersund ha stor kredd för det har alltid sett till att jag kunnat äta och lagat maten så alla som är på middagen kan äta. Ostar och annat har varit på sidan om. Lika med till tugg, har alltid funnits alternativ för mig som är allergisk.

Kan även känna att det är skillnad på resturanger här nere i sthlm och Östersund. Östersunds restauranger är det aldrig svårt att få ett annat alternativ om det inte finns i menyn. Då skapar de bara en ny rätt med det som finns.

boys

Lämna ett avtryck

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s